.comment-link {margin-left:.6em;}

strangeliz welcomes you!

Thursday, January 24, 2008

creepy!

Οι οθόνες στο μέλλον θα έρχονται σε επαφή με το μάτι. Μηχανικοί στις ΗΠΑ ανέπτυξαν έναν πειραματικό φακό επαφής με ενσωματωμένα κυκλώματα, φωτάκια και ασύρματους δέκτες, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσωπική οθόνη για κάθε χρήση.
Η εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας απέχει σίγουρα πολλά χρόνια, ωστόσο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον οραματίζονται ήδη φακούς για οδηγούς και πιλότους που προβάλλουν στο μάτι τις ενδείξεις των οργάνων, φακούς για βιντεοπαιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, ή ακόμα και φακούς για σερφάρισμα σε ιστοσελίδες που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει.
Κοιτώντας μέσα από τον φακό, ο χρήστης θα βλέπει δεδομένα και εικόνες που προβάλλονται ως υπερέκθεση πάνω στον πραγματικό κόσμο, εξηγούν σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο καθηγητής Μπάμπακ Πάρβιζ και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Χάρβεϊ Χο.
Το πρωτότυπο της συσκευής περιλαμβάνει τυπωμένα κυκλώματα, κόκκινες φωτοδιόδους (LED) και μια κεραία ραδιοκυμάτων. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί σε κουνέλια, τα οποία ανέχονται το φακό στο μάτι για 20 λεπτά κάθε φορά χωρίς να ενοχλούνται ιδιαίτερα.
Η κατασκευή του φακού αποδείχθηκε σημαντική τεχνική πρόκληση, καθώς τα υλικά και οι μέθοδοι παραγωγής των κυκλωμάτων είναι ασύμβατα με τα οργανικά πολυμερή που χρησιμοποιούνται στους φακούς επαφής.
Τα κυκλώματα δημιουργήθηκαν ξεχωριστά από μεταλλικά στρώματα εξαιρετικά μικρού πάχους και στη συνέχεια συνδέθηκαν στις κατάλληλες υποδοχές πάνω στο φακό, μέσω μιας διαδικασίας «αυτοσυναρμολόγησης» που βασίζεται σε τριχοειδείς δυνάμεις, όπως αυτές που σπρώχνουν προς τα πάνω το νερό στις ρίζες των φυτών.
Πολλές προκλήσεις και εμπόδια δυσκολεύουν ακόμα το εγχείρημα. Ένα πρόβλημα είναι η πηγή ενέργειας που θα τροδοφοτεί τον φακό. Η κεραία του πρωτότυπου μπορεί να λαμβάνει ασύρματα ενέργεια από κοντινούς πομπούς ραδιοκυμάτων. Η λύση αυτή είναι απίθανο να επαρκεί, και οι επιστήμονες θα ήθελαν να πειραματιστούν και με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία.
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι η ποιότητα της εικόνας στις μελλοντικές συσκευές, καθώς το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να εστιάσει τόσο κοντά, σε εικόνες που προβάλλονται πάνω στον κερατοειδή. Ωστόσο οι ερευνητές ελπίζουν να χειριστούν και να κατευθύνουν το φως ώστε η καθαρή εικόνα να φαίνεται να αιωρείται σε απόσταση μερικών μέτρων.
Newsroom ΔΟΛ